Eşti aici

Contrabandă în Moldova în regim Dutty Free

Contrabanda în Moldova, exact ca în țările din Asia și Africa. Cel puțin asta reiese din ultimile declarații făcute de către consilierul prim-ministrului Maia Sandu, Vladislav Kulminski, potrivit căruia, în 2014, prin regiunea transnistriană ar fi trecut 10 miliarde de țigări.
Totuși, mai afirmă oficialul, după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin stânga Nistrului, continuitatea acestei scheme a fost asigurată de deschiderea magazinelor Duty Free, aflate pe segmentul transnistrian a hotarului moldo-ucrainean. Astfel, datorită acestora, contrabanda annuală cu țigări a ajuns la aproximativ 5 milliarde de unități per an, mai spune Kulminski.
Totodată, consilierului a mai precizat că aceste schempe complexe n-ar fi putut avea loc dacă ele n-ar fi fost ghidate de către politicienii din Moldova care controlau Vama, MAI-ul, granicieri și alte structuri.
În această ordine de idei, Vladislav Kulminski vine și cu câteva soluții pentru stoparea acestui fenomen și anume, magazinele Dutty Free din zonă să fie închise, noi discuții mai serioase despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean și rechemarea ambasadorului Moldovei în Austria și OSCE, Victor Osipov, la inițiativa căruia, în 2015, a fost legalizată activitatea duty free-urilor în regiunea transnistreană, iar acum ar fi implicate în contrabandă cu ţigări.
Amintim că în ședința de miercuri a Guvernului, prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că anual, 75% din marfa care ajunge în toate magazinele Dutty Free din Moldova, este ilegală. În acest sens, premierul le-a cerut celor implicați în aceste scheme să-și înceteze activitatea, pentru că mai devreme sau mai târziu vor ajunge în fața autorităților, iar ulterior și după gratiile pușcăriilor.