Eşti aici

Ex-judecătorii Înaltei Curți boicotează audierile

Foștii judecători de la Curtea Constituțională, cei care au plecat cu surle și trâmbițe după schimbarea puterii de la Chișinău, în iunie, anul acesta, au venit cu un mesaj către Mihai Popșoi, președintele Comisiei parlamentare de Anchetă privind așa-zisul puci anticonstituțional încercat de Partidul Democrat.

Așadar, Mihai Poalelungi, fostul președinte de la Înalta Curte, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov sau Raisa Apolschii i-au transmis lui Popșoi că judecătorii constituționali trebuie să fie liberi și că aceștia nu pot fi chestionați sau trași la răspundere pentru hotărârile pe care le-au pronunțat. Ei au declarat că vor boicota audierile comisiei.

În iunie, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. În componența Comisiei de anchetă au fost numiți nouă deputați, însă niciunul din Partidul Democrat nu a vrut să facă parte.

Cinci dintre cei șase judecători de la Curtea Constituțională au demisionat la sfârșitul lui iunie, anul acesta, la câteva zile de la demisia președintelui acesteia, Mihai Poalelungi, în urma presiunilor noii guvernări și ale criticilor venite din partea Comisiei de la Veneția.