Eşti aici

În Moldova vor ajunge mai puțini bani din străinătate

Miile de moldoveni reveniți acasă, precum și criza mondială provocată de pandemia de COVID-19 va duce la o scădere cu 20% a fluxului de bani trimiși din străinătate în Moldova.

La această concluzie a ajuns Banca Mondială, potrivit căreia această criză ar putea fi mai accentuată în țările din Europa de Est și din Balcani, anume din cauza dispariției bruște a remiterilor din străinătate.

Or, în special Moldova, Kosovo, Ucraina, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru vor suferi pierderi, deoarece banii câștigați anterior de muncitorii migranţi vor afecta mai mult de 10% din PIB-urile naționale.

Greu va fi și când totul se va redeschide după criza de COVID-19, pentru că, paradoxal, dar aceste țări vor fi și mai dependente de fluxurile de remiteri, deoarece investițiile străine directe vor scădea. 

Totuși, moldovenii reveniți în țară ar putea să plece, din nou, în statele UE, care vor avea mare nevoie de muncitori de îndată ce vor începe reluarea activităților, conaționalii noștri fiind la mare căutare pentru salariile oarecum mici. Astfel, în 2021, Banca Mondială prevede ca fluxul de remiteri să crească cu 5,6%.