Eşti aici

Noi măsuri anunțate de președintele Igor Dodon

Piețele și centrele comerciale din Chișinău și Bălți vor fi în curând redeschise, la fel cum se va întâmpla și cazul cafenelelor și restaurantelor, iar agenții economici vor beneficia de scutirea plăților pentru dobânzile la creditele luate. Anul acesta ar putea fi declarat „anul lucrătorului medical”, iar salariilor cadrelor ar putea fi ridicate. Acestea sunt doar câteva dintre noile măsuri anunțate de președintele Igor Dodon, astăzi, după ședința comună pe care a avut-o cu Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu.

Potrivit lui Dodon, dinamica numărului de cazuri de contaminare este în scădere, iar cea vindecărilor – în creștere, ceea ce, potrivit lui, creează premise pentru ridicarea restricțiilor impuse acum două luni. Zborurile vor fi și ele reluate. Toate, de la întâi iunie.

„Să fie scoase restricțiile pentru activitatea piețelor din municipiul Chișinău și municipiul Bălți, centrele comerciale, să deschidem HoReCa, să permitem transportul internațional de pasageri și să permitem reluarea activităților sălilor de fitness, de sport și altor tipuri de activități. Practic, începând cu 1 iunie, în cazul în care Comisia pentru Sănătate Publică va accepta această propunere, interdicții vor rămâne pentru sistemul educațional, grădinițe și școli, și pentru întrunirile în grupuri mai mari de 50 de persoane”.

Șeful statului spune că Executivul va aloca în jur de 24 de miliarde de lei pentru acoperirea dobânzilor la credite pentru agenții economici afectați de pandemia de coronavirus.

„Să acoperim această rată până la sfârșitul anului viitor. Este vorba despre 8,7% în lei și mai mult de 4% în valută. Mai mult decât atât, am decis ca această măsură să fie și pentru creditele oferite de organizațiile de microfinanțare, adică pentru toate instituțiile financiare, nu doar bancare, dar și nebancare”.

De ajutoare vor beneficia și pensionarii. 700 de lei, ajutor unic, le vor fi oferiți celor care au o pensie de până la 3.000 de lei.

„Sper foarte mult că acest suport va fi acordat pe parcursul următoarelor luni, adică nu la întâi ianuarie, ci la întâi august sau la întâi septembrie. Mijloace financiare în acest sens, pentru că am discutat cu prim-ministrul, sunt”.

Igor Dodon a mai declarat că va semna un decret prin care ar urma să declare anul 2020 – anul lucrătorului medical. Propunerea vine ca urmare a luptei pe care medicii o duc împotriva pandemiei de Covid-19. Deși nu e clar de unde vin banii, salariile acestora, spune Dodon, ar putea fi dublate în viitorul apropiat.