Eşti aici

Partidele politice care nu și-au raportat cheltuielile

17 partide politice au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul anului 2019, suma totală estimată ca fiind neraportată este de cel puțin 19 milioane de lei. Asta arată raportul „Finanțarea partidelor politice în Moldova. Retrospectiva anului 2019”, prezentate astăzi de către Asociația Promo-Lex.

Astfel, lider în acest sens este Partidul Socialiștilor, cu aproape 6,5 milioane, Partidul Politic „Șor”, cu circa 4,6 milioane de lei , și Partidul Democrat, cu aproximativ 2 milioane de lei.

Totodată, din cele 20 de formațiuni politice vizate, 16 au indicat venituri în sumă de peste 70 de milioane de lei, în timp ce cuantumul cheltuielilor raportate a fost de puțin peste 94 de milioane de lei. Celelalte patru partide care au prezentat rapoartele financiare nu au indicat venituri și cheltuieli.

Privitor la structura veniturilor declarate la CEC, principala sursă de finanțare a partidelor în 2019 au constituit subvențiile de la bugetul de stat, 39%. Alte surse importante fiind cotizațiile de membru, 32%, donațiile persoanelor fizice și juridice, 29%.

Menționăm că potrivit Promo-LEX, anul trecut, 17 partide politice au desfășurat cel puțin 2.936 de activități promoționale și evenimente.