Eşti aici

Reacțiile din afara țării la demiterea Guvernului

Primele reacții de peste hotare la demiterea Guvernului Sandu nu au întârziat să apară. Primele au venit din Uniunea Europeană și România, care au emis câte un comunicat de presă în care au comentat deturnarea Executivului condus de Maia Sandu.

Reprezentanții Uniunii Europene spun că vor continua colaborarea cu autoritățile din Moldova, care vor susține reformele demarate în baza Acordului de asociere cu UE, în special în ceea ce privește combaterea corupției, indiferent de afilierile politice ale viitorului Cabinet de Miniștri, în condițiile în care acesta va asigura independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului, potrivit comunicatului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, într-un comunicat de presă, că sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Moldova, iar realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică și avansarea parcursului său european al țării. Iohannis nu a negat însă nici meritele în inițierea mai multor reforme din diferite sectoare prioritare pe care le-a întreprins guvernul condus de Maia Sandu.