Eşti aici

Seceta, subiect de discuții la Guvern

Seceta hidrologică din acest an și efectele acesteia au început să fie tot mai intens discutate de conducerea țării. Astfel, după ce astăzi premierul Ion Chicu și conducerea Ministerului Agriculturii au avut o întâlnire cu un grup de cercetători și producători în agricultură s-a ajuns la o primă concluzie, situația este una fără precedent.

În context, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a reiterat că pachetul de legi aprobat recent de Parlament include și câteva asigurări pentru sectorul agricol.

„Subvenționarea dobânzii, programul de rambursare a TVA-ului, alte măsuri care se referă și la sectorul agrar. Mai mult, noi am oferit posibilități suplimentare pentru producătorii agricoli să beneficieze de acea facilitate la plata contribuțiilor sociale de șase puncta procentuale.”

Totodată, Chicu a promis că Executivul va lucru și asupra altor măsuri care vor veni în ajutorul celor afectați de secetă.

„Suplimentar o să examinăm după finalizarea evaluării și rezultatele acesteia și alte măsuri, inclusiv posibilitatea subvenționării dobânzilor la credite pentru agricultorii care sunt afectați de această criză, subvenționarea pe o perioadă mai mare decât stadart, dar și pentru sume de credit care depășesc acele trei fonduri salariale pe care le-am inclus săptămâna trecută.”

La final, premierul a ținut să menționeze că deși situația este una gravă, populația nu va avea de suferit.

„O estimare a diminuării roadei de grâu este în jur de 40-50%, dar după cum am mai spus o evaluare mai precisă va fi efectuată în următoarele zile. Estimările respective ne arată că securitatea alimentară a țării la această etapă nu este pusă în pericol. Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor, reieșind din roada respectivă.”

Menționăm că conform primelor estimări, cele mai afectate de secetă sunt terenurile agricole din partea de Sud a țării, unde aproape întreaga roadă a culturilor cerealiere a fost compromisă