Eşti aici

Votat! Prezidențialele vor avea loc pe 1 noiembrie

La toamnă, mai exact pe 1 noiembrie, vom avea alegeri prezidențiale. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi, la mustață, cu 50 de voturi, de către Parlament. Deși procedura era una strict de ordin tehnic, propunerea a trezit polemici în Parlament. Cei din opoziția parlamentară au cerut demisia șefului statului și organizarea alegerilor anticipate.

„De aceea, Igor Nicolaevici, pentru sănătatea cetățenilor noștri, depuneți-vă demisia, așa încât, atunci când va scădea acest val de pandemie, să putem organiza în deplină siguranță alegerile și să scăpăm de dumneavoastră, așa cum scăpăm de Covid, când ne dăm pe mâini cu gel”.

În replică, socialiștii i-au acuzat pe cei din opoziție de legături cu fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, care, spun ei, ar sta în spatele ultimelor mișcări din politică.

„Lupta politică care ține, sau trebuie să țină, de anumite principii. Dacă cineva vrea să fie jucat de Candu, de Șor, de Plahotniuc, nu vă rămâne decât”.

„Noi astăzi votăm un proiect tehnic, o hotărâre a Parlamentului – data alegerilor. Și gata. Ia, uitați-vă ce înfierbânțeală, câtă patimă, câtă agresivitate. Dumneavoastră hotârâți această problemă? Dacă președintele era ales în Parlament, ați fi avut dreptul să vorbiți, să vă spuneți părerea. Ia, uitați-vă, timp de o oră, câtă grijă, dar afară mor oamenii. Afară, medicii stau 24 de ore prin spitale, iar noi, aici, o facem pe patrioții”.

Așadar, pe întâi noiembrie vom avea alegeri prezidențiale. Potrivit sondajelor, Igor Dodon, care încă nu și-a anunțat candidatura și al cărui mandat expiră în decembrie, și Maia Sandu sunt principalii favoriți la obținerea fotoliului de președinte. Octavian Țîcu sau Andrei Năstase au anunța deja că vor intra și ei în cursă.